Halloweenkostymenes historie

Halloween er en feiring som finner sted 31. oktober hvert år, hvor barn kler seg ut, og går ut i gatene for å få godteri fra både kjente og ukjente. Tradisjonelt har kostymene på halloween etterliknet skumle overnaturlige skapninger som for eksempel vampyrer, hekser og spøkelser, men etterhvert har det også blitt vanlig å kle seg ut som populære karakterer fra film og TV. For mange er kostymer en svært viktig del av halloween, og noe som bare alltid har vært der. Men hva er egentlig historien bak halloweenkostymene? Hvorfor begynte man egentlig å gå med kostymer på Halloween?

Gammel tradisjon

Man vet at det fra langt tilbake i tid har vært vanlig med bruk av kostymer til forskjellige høytider, blant annet jul. Likevel er opprinnelsen til halloweenkostymer usikker, men mange antar det er tilknyttet troen på at overnaturlige skapninger, som for eksempel vampyrer, hekser og spøkelser, og de døde, vandret på jorda rundt Halloween. Det blir ofte trukket linjer til den keltiske høsttakkefesten Samhain, som avholdes fra 31. oktober til 1. november, og markerer vinterens ankomst. Til denne festivalene lagde man kostymene sine hjemme, og brukte dem for å se ut som Aos Sí, en overnaturlig rase som kan sammenliknes med alver eller feer. Deretter gikk man rundt og mottok mat og liknende på deres vegne. Man trodde også at å kle seg ut som denne overnaturlige rasen ville beskytte deg fra dem, slik at de ikke kunne skade deg og familien din. Det er antatt at denne festivalen eksisterte selv før kristen tid, og at de kristne videreførte noen av festivalens tradisjoner til deres feiring av allehelgensnatt. Denne natten var skillet mellom vår verden og de dødes verden svært tynt, hvilket førte til at de døde lettere kunne komme inn i vår verden. Under feiringen av allehelgensnatt gikk de fattige familiene i kostymer fra dør til dør og ba om mat. Dette ble enten gjort som representanter for de døde, eller til gjengjeld for at de fattige familiene skulle be for dem som ga dem mat.

Noe så essensielt på Halloween som halloweenkostymer har altså en ganske lang og rik historie. Akkurat hva som trakk kostymer inn i Halloween feiringen er det ikke så lett å si da dette kan ha vært inspirert av flere forskjellige tradisjoner, men det mest sannsynlige er nok at det er inspirert av den kristne feiringen av allehelgensnatt, som igjen sannsynligvis var inspirert av høsttakkefesten Samhain. Selv om halloween ikke lengre er en religiøs feiring, er den likevel en viktig fering for mange, og uansett hvordan kostymer kom inn i feiringen er det nå en sentral del av Halloween. Kostymene bringer masse glede inn i feiringen for både store og små, og halloween ville ikke vært det samme uten.