Hvilken historiebok har du på nattbordet?

Vi elsker historie. Nest etter kriminalfortellinger, er det kanskje bøker om vår nære historie vi koser oss mest med på kveldstid eller i ferier. Noen har funnet ut hvordan de kan kombinere dette i den såkalte historiske krimsjangeren. De historiske beretninger har også inntatt de nyere mediene radio og fjernsyn. Hvilken suksess ble ikke tv-serien “Kampen om tungtvannet”? Og hvordan kan professoren Frank Årebrot underholde en hel nasjon ved å fortelle om 200 år av Norges historie på 200 minutter? Men radio og tv er ikke bare en formidler av Norges moderne historie. De er også en del av den.

De første kringkasternes historie

I begynnelsen var ikke NRK. Det statlige kringkastingsmonopolet ble etablert i 1933 og skulle vare til de første lokalradiokonsesjonene ble utdelt på 1980-tallet. Men før monopolet var det flere private kringkastere. Allerede fra 1924 kunne man høre radio fra en sender i Ålesund. Den var kanskje ment i første omgang for radiotelefoni mellom fiskebåter og fastlandet. Senderen fra Ålesund ble så innlemmet hos NRK. Fra 1939 var Vigra Kringkastar en av to storsendere i Norge. Denne skulle få en helt spesiell betydning i de første krigsdagene i april 1940. Da de andre umiddelbart ble overtatt av de tyske styrkene, fortsatte senderen fra Vigra å informere det norske folk. Hvilken opplevelse måtte det ikke vært å få gjengitt kong Haakons definitive Nei til den tyske okkupasjonsmakten på en sprakende langbølgelinje? Det er med stor glede at vi hører det nå er mulighet for nasjonalt kringkastingsmuseum på Vigra i forbindelse med nedleggingen av FM-nettet.

Historie er underholdning

Historiebøker på nattbordet kan noen ganger være god sovemedisin, men som regel er det ikke slik. Du engasjerer deg i så stor grad og får forståelse for noe du har lest andre steder. Det minner om utviklingen av en krimgåte. Personlige memoarer som Ketil Bjørnstads serie “Verden som var min”, om forfatterens liv fra 1960-tallet og framover, utdyper historieforståelsen og gir det en personlig dimensjon. Slik bøker gir individuelle opplevelser, kan radio og tv gi kollektive. Gode historieprogrammer er familieprogrammer, fiksjon eller fakta. Da serien “Jeg Claudius” gikk på tv på 1980-tallet, skapte det en massiv interesse for romertida. Og når Frank Årebrot forteller om Norges historie, 9. april eller amerikanske presidenter sier jeg: Historie er underholdning! Hvorfor ikke invitere venner og familie til et historiemaraton på skjermen? med en sovesofa har du plass til gjester hele helgen!