Klær skaper mannen, blir det sagt, og det gjelder vel for så vidt også kvinnen? Hvilke klær man bruker, kan fortelle mye om identitet og ambisjoner, og om kulturen man hører til. I denne artikkelen skal vi se litt på hvordan motebildet artet seg på 1700-tallet, og sammenligne litt med hvordan vi kler oss i dag.
Nå for tiden er det selvsagt den enkleste sak i verden å skaffe seg klær. Det er superenkelt å handle klær på nettsteder som https://www.na-kd.com/no, hvis man ikke har tid til å oppsøke en butikk eller mangler lysten til evinnelig prøving av plagg i et trangt prøverom. På 1700-tallet var selvfølgelig situasjonen en ganske annen! Vanlige folk måtte stort sett lage sine egne klær fra grunnen av, og selv de rike fikk vanligvis sine klær spesialsydd etter å ha skaffet seg noen fine tekstiler. Men hva var egentlig stilen på den tiden, som i dag huskes for parykker og pudder?
Kvinneklær på 1700-tallet
En viktig del av historien er de endringene i klesdrakt som har funnet sted. Slike endringer fant sted raskere enn man kanskje skulle tro også i tidlig moderne tid, slik at det ikke går an å si noe generelt om hvordan folk kledte seg i “gamle dager”.
På 1700-tallet fantes det for eksempel mange forskjellige måter å kle seg på blant kvinner. Noen av de vanligste formene for klesdrakt var bruken av skjør og liv eller trøye, men også bruken av det som kalles overkjole. Heldigvis er moten i Norge på denne tiden ganske godt kjent blant dagens historikere. De legger vekt på at det var viktig å fremheve kvinnekroppen, eller snarere skape små illusjoner for å få det til å se ut som om kvinnene hadde veldig smalt liv. Dette ble gjort ved hjelp av korsett, falske hofter og andre tricks. Dette gjorde det gunstig med en overkjole som skjulte det som var under.
Noe av det morsomme med den tidens mote var at man alltid hadde på underskjørt under overkjolen, men det var viktig at dette underskjørtet skulle vises. Det var med andre ord litt annerledes enn i dag. Kanskje var dette for å unngå mistanke eller usedelige fantasier om at kvinnen ikke hadde på seg noe under sin overkjole.
Herreklær på 1700-tallet
Menn med midler gikk på 1700-tallet som oftest med frakk og vest. I begynnelsen av århundret hadde disse en innsvinget fasong, med det vi kan kalle et tettsittende liv. Skjøtene skulle vippe i vinden når man gikk ut. Senere ble skjøtene mer avrundet og diskret.
Mot slutten av århundret fikk man også kortere vester, og krage på frakken. Knapper var viktig pynt, å knapphullene kunne også brukes til å pynte seg ytterligere. Det lange halsbindet som lenge var populært, særlig på 1600-tallet, gikk av moten og ble erstattet av et kort bind kombinert med kalvekryss. Med det fikk mannen innen utgaven av århundret en mer klassisk og enkel look.