Sunnmøre med sine spredte samfunn mellom høye fjell, værhard kyst og dype fjorder har et frodig leksikon av lokalhistorie. De deles både over middagsbord, i historielaug og i bøker blant lokalbefolkning i alle aldre. Det er en rik miks av personligheter som har kommet og gått som husker i de små samfunnene, perioder med krig og fred, kristendom, tradisjoner og myter. Historier vandrer mellom bygdene, og noen har vært skrevet ned i detaljerte sagaer, andre har vokst fram som en eldre versjon av hviskeleken – som resulterte i lokal mytologi. I dag er mange av mytene gamle nok til at opprinnelsen for lenge siden er borte, men gjenfortelles gjerne av sunnmøringene selv, som fortsatt elsker alt som kystfylket har gitt dem.
Havet og fjellene i blodet
Skal man lete etter en fellesnevner som binder det hele sammen, så er det vanskelig å komme utenom sunnmøringenes historiske avhengighet, av og kjærlighet til naturen som omkranser dem – og for en natur det er! Måten et samfunn bygger sin kultur på kan alltid spores tilbake til tradisjoner knyttet til hvordan de levde i generasjonene bakover. På Sunnmøre har det blitt funnet bevis for menneskelig tilstedeværelse tusenvis av år tilbake i tid, og helt opp til for bare noen tiår når økonomien og teknologi forandret samfunnet, så var sunnmøringene avhengige frodig jord, fjorder rike på fisk, og friskt vann i bekkene for å overleve. Du trenger ikke se lenger enn norske mattradisjoner for å se spor i dag av ; røkt, saltet og gravet mat er alle metoder brukt for å bevare mat i en tid da det var en knapp vare. Kirken var viktig for folk, og Haugianere med lang historie på Sunnmøre har vært med på å forme historiekulturen som er synlig helt opp i moderne tid. Pietismens krav om møysomhet kombinert med respekten for naturen overført gjennom generasjonene viser seg i andre former på det moderne Vestlandet; sunnmøringene er blant de mest turglade historiefortellerne i landet.
Opplev naturen og historiene selv
Det er da kanskje ikke rart, når man ser på historien til Sunnmøre, at dagens småsamfunn har nettopp de to interessene til felles; naturopplevelser og interessen for å bringe lokalhistorien til nye generasjoner – gjerne i kombinasjon. Book deg inn en lokal turguide som kan vise deg begge sider av tradisjonene. Sunnmørsalpene på sommerstid er en populær destinasjon både for lokale og turister. Pass på å kle deg for evig skiftende vær. Bergans har gode, pustende vann- og vindtette jakker og nike sko har en lang historie bak seg i produksjon av behagelig fottøy for timer med vandring. Husk også en behagelig tursekk! For de mer eventyrlystne kan du bli med på havfiske, grottevandring og dykking, og sett av noen dager til å tilbringe tid med lokalbefolkningen og sug inn de lokale mytene og historiene. De tilfører naturopplevelsen en ekstra dimensjon!